Miksi mitata tasapainoa?

Matti Vartiainen vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin tasapainosta.

Miksi tasapaino ja sen mittaaminen ovat tärkeitä?

Tasapaino on keskushermoston ja aivojen säätelyn keskeisiä mekanismeja. Se on kyky hallita kehoa eli kumota vastavoimia esimerkiksi horjahtaessa. Tasapainoa voi ilmentää kuvaamalla huojuntaa, joka on yksi ulospäin näkyvä tasapainon elementti. Huojunta on lihastoimintaa ja sitä säädellään keskushermostosta ja aivoista käsin. Tasapaino siis ilmentää keskushermoston ja aivojen toiminnallista tilaa, ja se on laajan verkoston yhteistyötä ja pitää sisällään muutakin kuin näkö- ja tuntoaistin ja sisäkorvan tasapainoelimen toimintaa.

Tasapainon mittaaminen on tärkeää, koska sen avulla pystytään tunnistamaan piirteitä, jotka voivat olla yhteydessä ikääntymiseen tai sairauksiin, joiden yksi oire on tasapainon heikentyminen. Tasapainoa tarvitaan kykynä, jotta pysytään pystyssä, pystytään kävellä ja niin edelleen. Tasapainon hallintakyky on merkittävä osa-alue myös urheilijoille. Mitä parempi on tasapaino, sitä parempi on myös liikkeenhallintakyky.

Mikä on tällä hetkellä suurin haaste luotettavan tasapainon mittaamiselle potilastyössä?

Tasapainoa pidetään tärkeänä, mutta sitä ei silti arvioida laadullisesti vaan karkeasti, esimerkiksi vain silmämääräisesti tai kellon, kynän ja arviointilomakkeen avulla. Isoissa hoitolaitoksissa ja sairaaloissa saattaa olla käytössä tasapainolevyjä, mutta ne ovat kalliita ja epäkäytännöllisiä. Tasapainon laaja-alainen merkitys ihmisen toimintakyvylle on myöskin aliymmärretty osa-alue.

Miten potilaat voivat hyötyä tasapainon mittaamisesta?

Konkreettiset tulokset motivoivat potilasta, kun tämä saa tarkkaa, numeerista tietoa tilastaan sekä toipumisen etenemisestä harjoitteiden seurauksena. Tarkemmalla mittauksella voidaan myös tunnistaa tasapainohäiriöiden syitä. Mittaaminen on ainoa tapa, jolla tasapainosta näkee useampia arvoja (huojunnan pituus, pinta-ala ja nopeuden keskihajonta).

Miten asiakkaat suhtautuvat tasapainon mittaamiseen?

Asiakkaat ovat suhtautuneet mittaamiseen mielenkiinnolla ja positiivisesti, ja he haluavat tietää siitä lisää. Mittaaminen auttaa heitä sitoutumaan kuntoutusprosessiin.

Miten tasapainon mittaaminen auttaa fysioterapeuttia työssään?

Mittaaminen antaa konkreettisia, numeerisia tuloksia, joista näkee oman työnsä vaikuttavuuden. Sen avulla pystyy selittämään esimerkiksi tasapainon häiriöitä tai tasapainon tilaa. Mittaaminen auttaa myös kehon symmetrian tunnistamisessa.

Mitä Ainone Balance -mittaussovelluksen käyttöönotto vaatii?

Android-tabletin, internet-yhteyden, Movesense-sensorin sekä Ainone Balance -applikaation.

Lähteet:

Era P, Sainio P, Koskinen S, Haavisto P, Vaara M, Aromaa A. Postural balance in a random sample of 7,979 subjects aged 30 years and over. Gerontology 2006:52: 204-213.

Gurley JM, Hujsak BD, Kelly JL. Vestibular rehabilitation following mild traumatic brain injury. NeuroRehabilitation 2013;32:519-528.

Guskiewicz KM. Balance assessment in the management of sport-related concussion. Clin Sport Med 2011;30: 89-102.

Horak FB. Clinical assessment of balance disorders. Gait & Posture 1997;6:76-84

Horak FB, Wrisley DM, Frank J. The Balance Evaluation Systems Test (BESTest) to Differentiate Balance Deficits. Phys Ther 2009; 89:484-498. doi: 10.2522/ptj.20080071

Ainone Balance

Ainone Balancen kehitys lähti tarpeesta helppokäyttöiselle ja kustannustehokkaalle ratkaisulle, joka mittaa tasapainoa tarkasti ja objektiivisesti. Ainutlaatuinen sovelluksemme tarjoaa reaaliaikaisia tuloksia ammattilaisille, jotka saavat tasapainon mittaamisesta vaikuttavuutta omaan työhönsä. Ainone Balance mahdollistaa tasapainon mittaamisen missä ja milloin tahansa!
Sovelluksen hyödyt:
  • Mittaa tasapainoa objektiivisesti
  • Havainnollistaa muutoksen ja prosessin ihmisen toimintakyvyssä
  • Motivoi sitoutumaan kuntoutukseen tai harjoitteluun
Ainone Balancea varten tarvitaan:
  • Mobiili-sovellus (Ainone Balance)
  • Tabletti (Lenovo)
  • Movesense-sensori (Suunnon suunnittelema ja valmistama)

Kun tilaat tuotteen ennen 31.7.2019, saat sen edulliseen kampanjahintaan 349 € + alv + postituskulut.
Hinta sisältää tabletin, sensorin, remmin sekä rajattoman määrän mittauksia 3 kk:n ajan.

Ainone Balance -sovellus on tarkoitettu terveydenhuollon, sosiaalialan ja urheilun ammattilaisille tukemaan tasapainon mittaamista ja havaitsemaan muutoksia ihmisen toimintakyvyssä (luokiteltu lääkinnälliseksi laitteeksi –  MDD 93/42/EEC).

Kiinnostuitko?

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä.

Ainone creates Mobile platform solutions for Human performance measurement using Sensor technology and Artificial intelligence. Ainone is developing a novel, lightweight, mobile platform with the Movesense sensor technology and IBM Artificial Intelligence (AI) together with Ainone unique algorithms for rehabilitation and coaching use to measure the key components of human performance – all in one solution. The solution is easy to use, anywhere, any time and gives accurate results about changes in human performance.

Ain1 Oy, c/o Spaces, Mannerheiminaukio 1 A, 00100 Helsinki

+358 50 5853884

info@ainone.eu